Hjälpmedel i vår bokbindarverkstad:
 

 

En av våra falsslagningspressar ser du på bild 1

 

1


 

Pressbalkarna är fixerade med gängade stänger i varje ända. De är placerade inuti aluminiumrören, vilka fungerar som distanser. Mittbalken glider på rören, och styrs av en parallellgängad skruv (från en gammal press).

 

2

 

På bild 2 ser du pressen liggande på sitt stativ, ordnad för falsslagning. Pressbrädorna är gjorda av spill från lamellgolv. Plattjärnen är fasade 45 grader i överkanten, infällda och skruvade i brädorna,. De utstickande ändarna vilar på rören, och överkanterna kommer därför alltid att vara på samma höjd. Brädorna är så smala att man, lätt med vänsterhanden, underifrån kommer åt att justera in boken medan man spänner fast den med högerhanden. Brädornas inre underkanter är rundade för att inte göra märken på boken. Observera att pressen är vändbar så att veven efter bokens inspänning kan vändas så att den inte kommer i vägen.

3

 

Bild 3 visar en översiktsbild av hyvlingsanordningen med förvaringslåda och ”papperskorg”. Ovanstående falsslagningspress ingår som huvuddel

4

Stativet till hyveln (bild 4) har pluggar för att hindra pressen att glida. Pressen är på undersidan försedd med motsvarande hål.

5

 

På bild 5 är den vänstra skärlinjalen monterad,

6

och på bild 6 är den försedd med en lätt vändbar/utbytbar bit av en kasserad skärplatta.

7

På bild 7 är även den högra skärlinjalen på plats. Lägg märke till spåret som är fräst på insidan. Strecken ”runt hörnet” är isågade och limmade bitar av plywood som förstärkning av den limmade vinkeln. De fungerar också som hållpunkter för att man enkelt skall kunna placera boken centriskt, mitt för skruven och på så sätt åstadkomma ett jämnt tryck.


 

8

 

Bild 8 visar insidan av den högra skärplattan med sina pluggar som passar styvt i spännbalkens motsvarande hål. Den vänstra skärplattan är fixerad på samma sätt.

9


10 

 

Bild 9 och 10 visar skärdynan med två pluggar på baksidan, som passar i det frästa spåret.
Skärdynan har den ”hitre” änden avrundad för att kompensera bokens större tjocklek invid ryggen (se bild 11).

11

Skärdynans översida kommer alltid i höjd med den högra skärlinjalen, och eftersom den är förskjutbar så kan boken alltid placeras i pressens mitt.

12

På bild 12 är hyveln på plats.

En av fördelarna med den här utrustningen för hyvling är, att man inte behöver hålla reda på pressbrädor och mellanlägg, utan kan koncentrera sig enbart på boken vid fastspänning.

Efter en tids drift konstateras att skärlinjalernas vertikala del borde vara lite bredare, och att skärdynan, (som bara behövs vid hyvling av över och undersnitt) borde vara lika hög (bred) som skärlinjalens vertikala del.

                          

Mats


 


 

 

 

 

 

Kalmar Ölands Bokbindarsällskap © 2009

www.bokbindare.org